Sárkányösvény

Sárkányösvény

Aki belép a kastélyszálló kapuján, máris különleges erőtérbe kerül, mintegy kívül a teren és az időn. A kapu és a kastély bejárata között egy széles „sárkányösvény” fut, mely hozzájárul a hely rendkívül megnyugtató, „elvarázsolt” jellegéhez.

Természeti erők útjai a Szidónia Kastélyszállodában

Az ősidőkben felfedezték, hogy az ember és a természet elválaszthatatlan egységet alkot. Csak mintegy kétszáz éve próbálja az ember „uralma alá hajtani a természetet”, az eredmény ismert. Korábban az ember megfigyelni igyekezett a természet jelenségeit és alkalmazkodott hozzá. Nem volt kérdéses, hogy bizonyos betegség tüneteit észlelve magán meghatározott gyógynövényekhez nyúljon, illetve felkeressen gyógyító helyeket. Tartósabb letelepedés előtt pedig gondosan megvizsgálták, hogy a hely nem betegítő hatású-e.

Mi a sárkányösvény?

Kínában a mesés magyarázat szerint a „Földanya meridiánjain” közlekedik a jóságos, bölcs sárkány, ez a „Sárkány ösvény” (lung mei). Császári rendelettel tiltották, hogy az emberek közönséges épületeket emeljenek a Föld energiacsatornáján, mert nem célszerű „elállni az útját” hátha megharagszik. Valójában nem sárkány, hanem energia mozog ezeken az „ösvényeken”. Csak meghatározott épületeket, pagodákat, templomokat volt szabad ide építeni, és azokat is a meghatározott pontokon. A mezopotámiai eredetű energia- térrendezési előírásrendszer és filozófia, amely Indiában Vásztu Purusha, Kínában Feng Shui néven került át, ma ismét reneszánszát éli és egyre népszerűbb Nyugaton is – az elvei sokszor teljesen megegyeznek a magyar néphagyománnyal.

Őseink a sárkányösvény nyomában

Attila hun vezér például sámánjaira bízta, hogy jelöljék ki, hol legyen a sátor helye. A sámánok és más, hasonló gyógyítók, akik a természettel közeli kapcsolatban álltak, érzékenyen figyelték a Föld láthatatlan energiavonalait is. A különleges energiájú helyeket régen e „tudós emberek”, „látok” keresték meg egy szál pálcával. Maga Szent László király – a legenda szerint- pálcaütéssel fakasztott forrást (valójában inkább megtalálta a kezében tartott pálcával).

Az emberi energia és a Föld energiájának kölcsönhatása

A Föld bolygónak vasmagja van, amely olvadt kőzetrétegben úszik, tehát mozgásban van. Ez elektromágneses tér keletkezését okozza, amelynek erővonalai a Föld felszínére vonalszerűen kivetülnek. Az ember és a Föld bolygó folyamatos kölcsönhatásban van; vagyis, ha az ember eltölt egy időt egy bizonyos helyen, az hatni fog rá. Némelyik hely betegítő hatású, érezhetően lehúzza az energiát, fáradtnak és szétszórtnak érezzük magunkat és menekülünk innen. Más helyeken feltöltődünk és jól érezzük magunkat. Ezt mindenki azonnal, ösztönösen érzi, némi gyakorlással tudatossá is lehet tenni a különféle energiák érzékelését. Az embert és a Földet egyaránt egy elektromágneses jellegű erőtér, az aura veszi körül. Betegségeink, sőt lelki kibillentségeink is előbb megmutatkoznak az aurában, mint a testen, hideg pontok, szakadások, foltok formájában. Az ember meridiánjain vannak kiemelt pontok, amelyek masszírozásával (akupresszúra), illetve melegítésével (moxa), vagy tűt szúrva bele (akupunktúra) gyógyító hatást lehet elérni.

A „sárkánykövek” és a gyógyító helyek hagyománya Magyarországon

Magyarországon is sokféle hagyomány kapcsolódik a „mágikus helyekhez”. Ezek sokszor a kereszténység előtti korok emlékei. Ma is találunk a térképen „szentkút”, „pogánykő”, „tündérszikla” nevű helyeket. Ilyen a szentbékállai kőtenger, a tápiószentmártoni Attila-domb, a Hegyestű a Balaton-felvidéken, Dobogókő és számos pont a Pilisben. Valamennyi hely a „sárkány ösvényén” található. A Mária- kegyhelyek és zarándokhelyek (pl. a Hideglelőskereszt a Pilisben) csodálatos gyógyító hatásában a hit mellett közrejátszik a hely energia-harmonizáló ereje. Számos régi templomunk építésénél még élt az ősi tudás: a kínaiakhoz hasonlóan itt is energiavonalakon, gyógyító pontokon jelölték ki a templom helyét, mégpedig úgy, hogy az oltár jusson a kiemelt pontra. Ilyen helyen épült például a tihanyi apátság templom.

Energiapontok és az élővilág

Honnan lehet az ilyen helyeket felismerni? A növényzet nagyon sokat elárul. Ahol a növény szenved, ott az embernek sincs jó dolga. Kerülendők például az olyan helyek, ahol a fák törzsét daganatok csúfítják. Ahol a növényzet virul, ott az ember is egészséges lesz. Ezt a jelzést ősidők óta figyelik az emberek a letelepedőhely kiválasztásához. Ugyanígy az állatok viselkedése is árulkodó: énekesmadarak, egészséges vadon élő állatok jelenléte jó jel. A fák, mivel évtizedekig- olykor évszázadokig- egy helyben állnak, különösen megbízható jelei a helyben található energiáknak. A szabályos körben növő egészséges fák, amelyek láthatóan mintha őriznének valamit, gyakran ilyen „szent helyek”, energiapontok. Ezeket elődeink „boszorkánykörnek” nevezték, a fákat különösen nagyra becsölő kelták ilyen helyeken tartották a szertartásaikat. Az ilyen körökben bújik ki a felszínre a jóságos sárkány a kínaiak hite szerint.

A Wellness filozófia és a „Szidónia - kör”

Aki belép a kastélyszálló kapuján, máris különleges erőtérbe kerül, mintegy kívül a teren és az időn. A kapu és a kastély bejárata között egy széles „sárkányösvény” fut, pontosan észak-déli irányban. A bejárattól jobbra található a feltűnő fa-kör, jobbra a templom található a vonalon. Az ember számára kellemetlen hatású „földsugárzások”, mégpedig a Hartmann-zónák a kastélyparkban szokatlanul ritka térhálóként jelentkeznek. Ez is hozzájárul a hely rendkívül megnyugtató, „elvarázsolt” jellegéhez.

A huszonegyedik századi életmód ezer módon szaggatja az erőterünket. A környezetszennyezés, idegenkedés, forgalmi dugó, kiszolgáltatottság- érzés nap, mint nap pusztítja az auránkat. A kastély rendkívül megnyugtató légköre és a Wellness szolgáltatások képesek „lesimítani” a szaggatott energiamezőket, és ebben sokat segít a kastélyparkban tapasztalható különleges erőtér is. A fa-körben, a fák ölelésében eltölteni fél- egy órát segít bennünket rendeződni, ellazulni és energiával feltöltődni. A jótékony hatást, lelkiállapotot érdemes megőrizni otthon is, hiszen a zaklatott hétköznapokban visszaemlékezni a kastélyparkban töltött időre már önmagában is megnyugtató hatású.